www.kaposgyarmat.hu
Somogy megye
Kaposgyarmat
Kaposgyarmat


2024. Július. 16.
Valter napja van.


Kaposgyarmat
Község hivatalos honlapja

Látnivalók

Megkapó látvány fogadja a Zselic "gyöngyszemébe" látogatót mindjárt a falu szélén. A három keresztet rózsalugas illatos virágai fonják körül, mögöttük az erdõ zöldje ad szép hátteret. A hármas kereszt az I. világháborúban elesett hõsök emlékére készült. Felállításukhoz a frontáldozatok családtagjai gyûjtötték össze a pénzt.

 

1992-ben alakították ki a halastavat az egykori mocsár helyén, a fõtér parkosított területe mögött. A lakosság összefogásával épült ez is, mint annyi más Kaposgyarmaton. A következõ évben már halat is telepítettek a tavacskába, amely mára igazi ékessége lett a falunak. A fûzfákkal körülvett, gondozott vízhez kedvük szerint letelepedhetnek a helyi horgászok, de csónakázásra, sõt télen korcsolyázásra is kiválóan alkalmas. Érdekesség, hogy a víz szintje jóval magasabban van, mint a szomszédos pázsitos tér.

A falu végén található Jó kút valamikor búcsújáró hely volt. A kutat tápláló forrás vizének csodatévõ erõt tulajdonítottak, a gyógyulás reményében ezért sokan felkeresték. A helyiek szerint egy járni nem tudó asszony álmodta meg a forrás helyét, s a víz (amit a férje onnan merített) meg is gyógyította. Úgy tartják, sokan ott hagyták a mankójukat, miután megfürdették a lábukat. A forrást meglelõ férfi távolabbi községekbe is elszállította a vizet, még a Balaton környékérõl is érdeklõdtek. Az utóbbi évtizedben az önkormányzat rendbe hozatta a kutat, a kristálytiszta hideg víz ma is csordogál egy kifolyó nyíláson.

 

A zselici erdõben megbúvó Vörösalma egykor lakott település, Kaposgyarmat része volt. Ma csupán egy vadászház található a fákkal körülvett tisztáson, ahol alkonyatkor szívesen megmutatják magukat az õzek. A terület kezelõje a Sefag, amely a vadászháznak is tulajdonosa. Itt szállásolják el, a gazdag zsákmány reményében érkezõ vendégeket. Az erdõk faállománya változatos, a védett növények közül megtalálható a szúrós és a lónyelvû csodabogyó is, valamint a kakasmandikó. A vadak közül a szarvas, a vaddisznó és az õz a jellemzõ, az egy kilométerre lévõ tórendszernél pedig sajátos madárvilág talál élõhelyet.

 

 

  Adatvédelem Copyright © 2009
Integranet Kft.
Nyomtatás Levél Térkép Címer